We vinden het heel normaal dat iemand haar heeft en we besteden er ook veel aandacht aan. Maar wat als je haar ineens niet meer gaat groeien of zelfs gaat uitvallen? Dan heb je misschien wel Alopecia.
Verschillende vormen van alopecia
Er zijn verschillende vormen van Alopecia , maar we bespreken vooral Alopecia Areata en Alopecia Androgenetica omdat dit de meest voorkomende vormen zijn. Andere vormen van Alopecia kunnen zijn:
Alopecia cicatricialis
Alopecia traumatica
Pseudopélade van Brocq
Trichotillomanie
Alopecia diffusa
Frontale fibroserende alopecia
Telogeen effluvium
Voor meer info over deze vormen van Alopecia kan je terecht op de website van Alopecia Vereniging Nederland. meer informatie op: www.alopecia-vereniging.nl
Alopecia Areata
Wordt ook wel eens 'pleksgewijze kaalheid' genoemd. Het is een vrij vaak voorkomende aandoening waarbij het hoofd- en/of lichaamshaar plots uitvalt en het komt in verschillende gradaties voor. Alopecia Areata: Hier beperkt de kaalheid zich tot één of meerdere plekken op de hoofdhuid en/of het lichaam. Alopecia Totalis: Al het hoofdhaar valt uit, maar het overige lichaamshaar niet. Alopecia Universalis: Al het hoofd- en lichaamshaar valt uit. Er is nergens nog haargroei te bespeuren.
Mensen met alopecia areata hebben vaker last van andere ziekten die gepaard gaan met stoornissen in het afweersysteem. Voorbeelden zijn sommige schildklieraandoeningen, vitiligo (witte plekken op de huid) en allergieën als eczeem en astma. Stressfactoren spelen waarschijnlijk een minder belangrijke rol. Of erfelijkheid een rol speelt is niet bekend, maar men ziet vaak bij eeneiige tweelingen dat ze beiden lijden aan alopecia areata. Ook komt bij ongeveer 10 procent van de patiënten alopecia areata in de familie voor.
Wat is de oorzaak?
Alopecia areata behoort hoogstwaarschijnlijk tot de zogenoemde auto-immuunziekten. Dit wil zeggen dat er in het lichaam stoffen worden gevormd die het eigen lichaam aanvallen. De afweer is als het ware ontspoord en richt zich niet tegen infecties van buitenaf, maar tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. En zo vallen de haren uit.
Hoe verloopt de aandoening?
Het verloop van de aandoening is moeilijk te voorspellen. Bij ongeveer 80 % van de mensen bij wie Alopecia is vastgesteld, keert de haargroei vanzelf terug. Dit gebeurt vaak al binnen een jaar. Zekerheid dat het nieuwe haar blijvend zal zijn, is er niet. Van de overige 20 % krijgt een deel te maken met volledige haaruitval, vaak jarenlang of levenslang. De haarwortels zijn onbeschadigd, maar functioneren door de Alopecia niet of niet optimaal. Dat maakt dat zelfs na jarenlang volledig haarverlies het haar weer kan terugkeren. Mensen met Alopecia voelen zich niet echt ziek. Ze hebben geen lichamelijke pijn en kunnen er gezond oud mee worden.
Alopecia Androgenetica
Alopecia Androgenetica is de naam van haaruitval die wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid' wat enigszins verwarrend is, want bij vrouwen kan tevens ook deze vorm van kaalheid voorkomen. Bij mannen is deze vorm te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen minder wordt. Bij vrouwen komt dit meestal tot uiting door een dunnere haarinplant. Qua oorzaak heeft Alopecia Androgenetica niets te maken met Alopecia Areata. Anders dan bij Alopecia Areata is de kaalheid een onomkeerbaar proces. Haar dat weg is, blijft weg.
Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar wordt beschouwd als een verouderingsverschijnsel en is grotendeels erfelijk. Dat neemt niet weg dat het wel als een aandoening wordt ervaren, zeker voor (jonge) vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven.